Home / De stichting

De stichting

De geschiedenis van Stichting Oranjewijk Tubbergen

De Oranjewijk in Tubbergen is een wijk die zeer hecht en actief is. De Oranjewijk bestaat uit ongeveer 200 gezinnen/huishoudens. Jong en oud wonen en leven hier naast elkaar waarbij ‘noaberschap’ hoog in het vaandel staat. Uit die gedachte is de wijkvereniging ‘Oranjewijk Tubbergen’ ontstaan.

De start?? Die is al weer ruim 40 jaar geleden. Toen is de wijkvereniging Oranjewijk Tubbergen al begonnen met het bouwen van een carnavalswagen. Tijdens de diverse carnavalsoptochten in de gemeente Tubbergen heeft de Oranjewijk Tubbergen altijd meegedaan in de bovenste regionen en zijn ze al met diverse prijzen naar huis gegaan.

Stichting Oranjewijk Tubbergen
Gezien de vele activiteiten die de wijkvereniging in de loop der jaren heeft georganiseerd is het idee ontstaan om meer vorm te geven aan deze wijk. Begin jaren negentig is besloten om “Stichting Oranjewijk Tubbergen” op te richten. Deze werd en wordt nog steeds vormgegeven door een bestuur met een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en een aantal bestuursleden.

Zo is “Stichting Oranjewijk Tubbergen” al jaren actief in De Oranjewijk voor de bewoners van de wijk, maar ook voor de inwoners van de gemeente Tubbergen. Met heel veel vrijwilligers uit de wijk, die zich met hart en ziel inzetten voor Stichting Oranjewijk Tubbergen, wordt er nog steeds jaarlijks gebouwd aan de carnavalswagen, maar worden er ook de leukste activiteiten en evenementen georganiseerd!

Tijdlijn

1975 - Eerste wagen gebouwd

Oranjewijk Tubbergen neemt voor het eerst deel aan de carnavalsoptocht met een zelfgebouwde carnavalswagen.

1983 - Eerste deelname Oldenzaal

Oranjewijk neemt voor het eerste deel aan de Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal met de wagen “Wij varen wel op plas en bel”.

1992 - Oprichting van het bestuur

In 1992 werd de Stichting Oranjewijk opgericht. Dit was noodzakelijk om enig structuur aan te brengen in de steeds meer wordende activiteiten van de wijk.

Het bestuur bestond uit:

  • Harry ten Dam (voorzitter)
  • Johan Fox (Penningmeester)
  • Paul Reinerink (Secretaris)
  • Jan Haarhuis (Bestuurslid)
  • Hetty Everlo (Bestuurslid
  • Henny Kienhuis (Bestuurslid)
  • Ellen Huiskes (Bestuurslid)

2002 - De eerste verlichte carnavalsoptocht

In 2002 wordt de Twentse Verlichte Carnavalsoptocht voor het eerst georganiseerd in Tubbergen. De Oranjewijk Tubbergen is sinds 2002 een vaste deelnemer van deze prachtige verlichte optocht.

 

2008 - Jubileum 33 jarig wagenbouw

In 2008 werd het jubileum van 33 jaar wagenbouw gevierd. De carnavalswagen had het thema “Strausvogelfanfare” met een knipoog naar de wagen uit 1996 “Struisvogel”. Het jubileum werd na de carnaval groots gevierd in een grote tent op met Mavo-veld in Tubbergen.

2011 - Oranjewijk doet weer mee in Oldenzaal

De Oranjewijk doet weer voor het eerst mee sinds een lange tijd weer met de Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal en is sinds 2011 weer trouw jaarlijks deelnemer van deze prachtige optocht.

2012 - Bestuurswisseling

Rolf Groothuis neemt het stokje over van Harry ten Dam als voorzitter van de Oranjewijk, nadat Harry 20(!) jaar voorzitter is geweest van de wijkvereniging.

2013 - Oranjedag Tubbergen

In 2013 heeft de Stichting Oranjewijk Tubbergen het idee opgepakt om de Oranjedag Tubbergen te organiseren. Jarenlang werd er in Tubbergen niks meer georganiseerd op Koningsdag. De Oranjewijk heeft deze leemte opgevuld en verzorgt als sinds 2013 een compleet dagprogramma, de Oranjedag. Een dag voor jong en oud die ’s-ochtends al begint met de rommelmarkt en uiteindelijk eindigt in de feesttent met een liveband of DJ. Plezier en vertier vatten deze dag samen. Sinds 2013 is evenement jaarlijks georganiseerd door de wijk.

2014 - Lintjes

In 2014 ontvangen Harry Ten Dam en Jan Haarhuis een lintje van de burgemeester. Beiden worden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor het vele vrijwilligerswerk dat ze gedaan hebben. Allebei hebben ze zich ook meer dan 20 jaar lang ingezet als bestuurslid van de Oranjewijk.

2015 - Opening nieuwe Oranjewijkhal

Op 5 september 2015 wordt na 2,5 jaar slopen en bouwen het nieuwe onderkomen officieel geopend. De Oranjewijk hal is te vinden aan de Newtonstraat 15 te Tubbergen.

2016 - Bestuurswisseling

René Booijink neemt het stokje over van Rolf Groothuis als voorzitter van de Stichting Oranjewijk.

2017 - Bestuurswisseling

Bert Koopman neemt het stokje over van René Booyink als voorzitter van de Stichting Oranjewijk.

2019 - Jubileum 44 jarig wagenbouw

Oranjewijk viert het jubileum 44 jaar wagenbouw.

[it_logo_showcase category=”28″ count=”-1″ orderby=”menu_order” order=”ASC” layout=”carousel” skin=”light” autoplay=”true” autoplay_speed=”3000″ pause=”true” laptop_item=”6″ desktop_item=”6″ tablet_item=”3″ mobile_item=”2″ pagination=”true” navigation=”true” margin_right=”10″ margin_left=”10″ item_animation=”it-no-animation” effect=”ls-zoomin” ]